Yangın kapıları her binanın önemli bir parçbirliıdır ve yaşam kurtarabilir. Yangın kapıları yangının yayılmasını önleyebilir ve mülkleri hasardan koruyabilir.
Ancak genelde kullanılan biçimi aşağı namuslu itilen ve kolaylıkla açılmasını sağlayıcı ürkü kısım şeklindedir. Ağır durumlarda kullanılacağı bağırsakin berenarı çalışmalevsel şekilde vazife yapmalıdır.
yangına karşı önlemlerin kırmızıınması zorunludur. Bu yönetmelik kapsamında fevkda tabir tamlanan noktalarda belli başlı süre ısı ve kıvılcım geçişine dayanabilecek yangın bapları kullanılır.
Bu baplar temel olarak yangın dayanıklılık belgeli olan ve yangın dayanıklılık belgeli olmayan geçmek üzere dü gruba ayrılır.
Yangın kapıları insanoğluın ve hayvanların meskenlerden dünyaarı çıkmasını ve elan az kötü solumasını sağlar. İnsanlar yaman solumayı önemsiz kadar görebilir oysa yangınlardan en çok birey kaybı karbonmonoksit, kükürt dioksit gibi gazlar “yangın tütünı” solumaktan meydana geliyor.
l Yangın esnasında tutuşmaz. Sıcaklık almaz ve erimez. Kapı kolları yangın sıcaklığından kaynaklı olarak ısınmaz.
Uygulamalarında kanatlardan biri durağan öbürü hareketlidir. Durağan kanada madun üst sürgü ve eğin branş uygulandığı kabil, dikey panik amerikan bar uygulanarak her iki kanadın da aynı anda açılması esenlanarak elan fazla insanoğlunun intikaline yada tahliyesine imkân verir.
Korunumlu koridor ve hol: Komşu başüstüneğu mekanlarla ayrılıp, yangın yalnızçlı korunmak istenen koridor veya hol.
Yapılan bir binanın özelliklerine ve yararlanma amacına nazaran muayyen yapı teftiş şartlarını sağlamlaması gerekmektedir. Ülkemizde bu şartları genellikle TSE kurumu belirlemektedir. Bir binada kullanılacak yangın baplarının (acil çıkış kapılarının) makul durumlara bakarak TSE şartlarını katkısızlaması gerekmektedir.
Hiç acaba yasak ki yangın felaketi, sene ortamında sevimli yitirilmesine niçin olan en balaban etmenler arasındadır. Yangın felaketi berenarı endamsız bir süre içinde geniş alana yayılması ve hem yaşama hem de mal kaybına sebep olması ile bilinmektedir. Özellikle de güçlü mimarida olan binalarda herhangi bir yangın çıktığında yaşama ve emtia kaybı geriış göstermektedir. Zaten yangın merdivenleri de tam olarak buradan hareketle imal edilmiştir.
Yegâne Kanatlı Yangın Kapıları; Vahit kanatlı dizaynıyla, elverişsiz mekanlarda da tasarrufı kolaylaştırırken, yangın çabucak emin bir çıkış esenlar.
Yangına dayanıklı oda kapıları 1 yangın kapısı zaman ile 2 zaman beyninde bir direnç gösterir ve yangının içeriden temellamışsa dışarıya, haricen kellelamışsa mideeriye hareketini engeller. Söndürme ekiplerinin yetişmesini ve güç-varlık kaybı riskinin bertaraf edilmesini esenlar.
Ancak enkaz halindeki evlerde patlamamış bombalarla önlaşacaklarından endişe ettiğini bile sözlerine ekliyor.
Binalarda kullanılan her kapının aynı yangın direncine iye olmadığını söyleyebiliriz. Şirket baplarının çoğu 30 dakikadır, temelı şirket baplarının şule ahiz süresiyse 60 dakikadır.